40 000 östafrikaner har fått sol-el tack vare Trines investeringsplattform

Post 6 of 6
image_pdfimage_print

Människorna, planeten och vinsten. Det låter nog bättre på engelska: ”People, planet, profit.” Det är ledorden för prisade investeringsföretaget Trine. Målet för bolaget är att kvalitetssäkra affärsmässiga och hållbara projekt där det behövs som mest, till nytta för de som bor där, miljön och investerare.

Finansieringsmetoden är crowdsourcing, att tack vare tusentals större och mindre investerare starta mängder av investeringsprojekt i Afrika.

– Kapitalet från crowdsourcing kommer inom något år passera det traditionella riskkapitalet i storlek, säger Sam Manaberi.

– Trine bygger inga egna sol-el-installationer. Däremot kontrollerar vi projekt på samma sätt som en bank. Sedan har vi skapat en investeringsplattform där investerare på ett enkelt sätt går in med mikrolån på 250 kronor eller upp till 15 000 kronor eller mer i ett projekt.

Sedan februari har Trines plattform finansierat flera projekt i Kenya och Tanzania. Hittills har drygt 40 000 afrikaner därigenom fått sol-el till sina lampor, mobiler och TV. Investerare får därefter tillbaka pengar enligt kortare eller längre betalningsplaner. Räntan på det utlånade beloppet, tio procent, delas lika mellan investerare och Trine.

Källa: Dagens Nyheter 2016-11-02 

 

Menu