image_pdfimage_print

TANZANIA

De flesta som flyger till Tanzania flyger till Kilimanjaro International Airport och då är antalet flygbolag begränsat från såväl Stockholm, Göteborg, Köpehamn  och Oslo.

Det finns flest och billigast alternativ från Stockholm men det finns numera även bra alternativ från Köpenhamn.

Qatar Airways (*****) är för närvarande, enligt oss, det bästa alternativet till Tanzania. Det är utsett till världens bästa flygbolag och har samtidigt mycket konkurrenskraftiga priser. På resan till Tanzania är det normalt sett endast en mellanlandning (i Doha, Qatar). Avresa vid 15-tiden med mellanlandning i Doha vid 23-tiden och avresa efter midnatt kl 01.30. Ankomst till Kilimanjaro vid 8-tiden. Eftersom Qatar Airways inte flyger direkt från Zanzibar så blir det två mellanlandningar på hemresan. Avresa vid 14-tiden från Zanzibar med Precision Air. Avresa från Dar Es Salaam vid 18-tiden. Ankomst till Köpenhamn eller Stockholm vid 7-tiden.

Nackdelen med Qatar Airways är att förbindelserna endast är bra en eller två gånger i veckan vilket gör att det blir mindre flexibelt. Bäst förbindelser från Köpenhamn och Stockholm.

Exempel på restid från Stockholm till Kilimanjaro: totalt 17 timmar varav effektiv flygtid 14 timmar. Stoppet i Doha är normalt 3 timmar långt.

Exempel på restid från Zanzibar till Stockholm: totalt 18 timmar vara effektiv flygtid 12 timmar. Qatar Airways flyger inte direkt från Zanzibar utan från Dar Es Salaam och det är därför normalt sett ett anslutningsflyg med Precision Air från Zanzibar till Dar Es Salaam vid 15-tiden med en flygtid på 30 minuter. 3 timmars väntetid i Dar Es Salaam och sedan knappt två timmars väntetid i Doha.

Ethiopian Airlines (***) flyger från Stockholm till Kilimanjaro eller Dar Es Salaam med mellanlandning i Addis Ababa och en fördel är att hemresan kan ske från såväl Kilimanjaro som Dar Es alaam och Zanzibar. En nyhet är att Ethiopian Airlines inte längre gör ett stopp i Rom utan det är endast en mellanlandning (i Addis Ababa).   Från Göteborg och Köpenhamn blir det en mindre bra flygrutt eftersom det är kombinerat med antingen SAS eller Lufthansa via Frankfurt och Addis Ababa.

Turkish Airways (****) (via Istanbul). Turkish Airways har nyligen börjat flyg till Kilimanjaro via Istanbul. Det är utsett till Europas bästa flygbolag. Nackdelen är att ankomsttiden är efter midnatt och avresetiden från Dar Es Salaam är tidig morgon. Priset är dock mycket fördelaktigt.

KLM (***) flyger från Stockholm, Göteborg, Köpenhamn och Oslo via Amsterdam till Kilimanjaro eller Dar Es Salaam. KLM flyger däremot inte direkt från Zanzibar utan det blir med Precision Air som anslutningsflyg med mellan-landning i Nairobi och därefter med KLM via Amsterdam till slutdestinationen.

Övriga flygbolag som kan förekomma är Egypt Air (via Kairo), Nackdelen är att dessa flygbolag inte flyger till Kilimanjaro utan till Dar Es Salaam (eller Nairobi). Det kan därför krävas inrikesflyg mellan Dar Es Salaam och Kilimanjaro/Arusha om djurskådning i de norra delarna ingår i programmet.

När både safari och Zanzibar ingår i programmet blir det också oftast inrikesflyg med Precision Air, Flight Link eller Zanair från Kilimanjaro eller Arusha till Zanzibar. Det är även möjligt att flyga från Serengeti till Zanzibar och då används ofta Regional Air eller i vissa fall Coastal Air.

Menu