image_pdfimage_print

Bergsvandring på Rwenzori i Uganda med safari

Reskod: U3

Reslängd: 14 dagar (varav 12 dagar i Uganda)

Prisexempel per person:

Pris per person för två resenärer som reser tillsammans:       24 900 kr

Pris per person för fyra resenärer som reser tillsammans:      24 400 kr

Pris per person för sex resenärer som reser tillsammans       23 500 kr

Generell information: Priset inkluderar reguljärflyg med Ethiopian Airlines inklusive flygskatt. Helpension under hela resan. Vandring upp till Scott Elliot Pass på 4 372 meter. Det krävs klättringserfarenhet att komma hela vägen upp till toppen. 2 dagars safari i Queen Elizabeth Park. Tillägg kan göras för att besöka bergsgorillorna i Bwindi.

Vill du veta mer? Ring oss på 040-54 58 50, email info@kilimanjarosafari.se. Du är även välkommen att besöka vår resebyrå på Norregatan 1 i Malmö (vid Drottningtorget)

Detaljinformation:

Rwenzori Mountain

Parken ligger i västra Uganda, på gränsen till Kongo. Den högsta toppen mäter 5 109 m och är toppen på Mount Stanley som är Afrikas tredje högsta berg.

 Rwenzori utgör en 12 mil lång bergskedja, som inte har vulkaniskt ursprung vilket skiljer de från de andra höga bergen i Afrika, t ex Mt Kilimanjaro. Antalet besökare är betydligt färre jämfört med Mount Kilimanjaro i Tanzania och uppgår till ett par tusen per år.

 Det finns en standardled på Rwenzoris som går under olika namn men som här kallas Bujuku-Mubuku leden. Leden är ca 47 kilometer lång och tar normalt sett 7 dagar. Den startar vid byn Nyakalangija på östra sidan av berget.

 På de lägre höjderna är vegetationen bergsskogar följda av bambuskogar och alpint hedlandskap.

DAG 2 – Ankomst till Entebbe

Avresa dag 1 med Ethiopian Airlines kl 20 från Arlanda (alternativt med Qatar Airways eller KLM). Mellanlandning i Addis Ababa och ankomst till Entebbe i Uganda efter lunch.  Ni hämtas på flygplatsen och körs till hotellet Travellers Inn för middag och övernattning. Ni får en genomgång av de kommande dagarnas program samt en snabb genomgång av utrustningen för att se om något behöver kompletteras.

DAG 3 – Resa till byn Kasese

Resan till Kasese tar en stor del av dagen. Det blir en lugn resa med möjlighet till pauser under resans gång. Guiden kommer vid ankomst att åka vidare till parkens kontor och förbereda inför morgondagens vandring.

Middag och övernattning på Margherita.

DAG 4 – Nyabitaba Hut 2 652 m

Vandringen börjar på 1 646 m. Det tar ca 40 minuter att nå parkgränsen därefter fortsätter vandringen längs Mahoma River efter ungefär två och en halv timme. Efter att floden har korsats så kommer en brant vandring upp till Nyabitaba Hut som nås efter ca 1,5 timmar efter att Mahoma River har korsats. Det finns möjligheter att se både schimpanser och Colobus-apor under den här delen av vandringen.

Dagens vandring tar runt 5 timmar och sträckan är runt 10 kilometer. Övernattningen sker i hyttor och inte i tält.

DAG 5 – Nyamileju Hut

Från Nybitata Hut fortsätter vandringen västerut ca en halv kilometer för att sedan fortsätta norrut. Det blir brantare till Kurt Shafer Bridge. Efter att ha passerat Shafer Bridge så fortsätter den, på den här delen, riktigt leriga, steniga och hala leden upp genom bambuskogen. Efter ca en och en halv timme när ni den del som de flesta anser vara den svåraste och farligaste delen av vandringen.

Övernattning vid Nyamileju Hut. Många arrangörer väljer att endast ha lunch vid denna lodge och fortsätta till John Matte Hut. För att förbättra acklimatiseringen är det medveten en kortare vandring den här dagen. Om ni har riktig tur så kan ni se Mount Stanley och Mt Speke från ett klippavsats nära Nyamileju Hut.

DAG 6 – John Matte Hut (3 414 m)

Vägen till John Matte Hut är inte lika svår som dagen innan och det finns tid att fotografera den spektakulära vegetationen. John Matte Hut är den finaste under hela vandringen och relativt komfortabel men man får räkna med att det är lerigt i området. Det finns bra vattentillgång i och med att Bujuku River ligger i närheten.

DAG 7 – Bukulu Hut (3 962 m)

Ni lämnar John Matte Hut och korsar Bujuku River. Underlaget fortsätter att vara ganska besvärligt. Viss del av vandringen sker på trätrallar som underlättar vandringen. I slutet av dagens vandring blir underlaget torrare och Bukulu Lake nås. Södra delen av sjön är mycket vacker med Mount Bakerto till söder och Mount Stanley och Mount Speke i västlig respektive nordlig riktning.

Norr om sjön nås till slut dagens mål, Bukulu Hut.

DAG 8 – Kitandra Lake Hut (4 027 m)

Vandringen fortsätter västerut på en nyare stig som går lite upp och ner innan det blir en brant vandring upp till Scott Elliot Pass på 4 372 m. För att komma vidare upp till toppen av Mount Stanley, dvs Margherita Peak, så krävs det ytterligare en dag eller två men framför allt krävs det tidigare klättringserfarenhet och teknisk utrustning samt speciella bergsguider. För vandrare som inte skall gå upp till toppen blir det övernattning på Kitandra Lake Hut som ligger söder om Scott Elliot Pass.

DAG 9 – Nyabitaba Hut (nedstigning)

Idag börjar vandringen tillbaka mot parkentrén. Ett alternativ är att gå hela vägen tillbaka till starten. Vandringen börjar i så fall tidigt och tar minst 8 timmar. I annat fall sker övernattning på Nyabitaba Hut på 2 652 m.

DAG 10 – Hotel Margherita

Vandringen avslutas vid parkens huvudkontor och väl där blir det en middag på en lokal restaurang. Övernattning på Hotel Margherita.

DAG 11 – Queen Elizabeth National Park

Efter frukost åker ni vidare till Queen Elizabeth National Park för incheckning på Mweya safari lodge. Det blir båtsafari efter lunch och senare safari. På kvällen kan ni koppla av i swimmingpoolen på lodgen.

Med Rwenzori-bergskedjan i bakgrunden finns här stora möjlighet att få se se lejon, leopard, afrikansk buffel, elefanter. Det är en av Ugandas populäraste och mest lättillgängliga nationalpark. Parken består till största delen av savann, men också en del skog och våtmark. Mer än 600 fågelarter har setts i parken. Det finns närmare hundra däggdjursarter.

I Kazinga-kanalen finns gott om flodhästar och krokodiler.

DAG 12 – Queen Elizabeth National Park – Entebbe

Tidig djurskådning i parken innan färden går vidare mot Entebbe (eller alternativt Kampala) för övernattning.

DAG 13  – Hemresa

Transport till flygplatsen för eftermiddagsflyget med Ethiopian Airlines. Ankomst till Arlanda på morgonen dag 14.

Menu