image_pdfimage_print

Bergsvandring på Machameleden Mount Kilimanjaro och safari

bergsvandring6bergsvandring13TZ-Ngorongoro-gnu

Reskod: G2

Reslängd: 9-11 dagar

Pris per person:

18 900 kr (flyg och bergsvandring, exklusive safari)

23 500 kr (som ovan men inklusive 2 dagars safari och besök i Monduli Maasai Village)

Avresa:                 28 februari

Antal:                     minimum 4 personer

Generell information: Avresa med Ethiopian Airlines från Stockholm-Arlanda. 6 dagars vandring på Machameleden på Afrikas högsta berg Mount Kilimanjaro. Övernattningar före och efter vandringen ingår. Därefter antingen hemresa eller två dagars safari i Lake Manyara och Ngorongoro Crater med två övernattningar på Kudu Lodge. På hemresedagen besöker ni Monduli Maasai Village.

Vill du veta mer? Ring oss på 040-54 58 50, email info@kilimanjarosafari.se

Detaljinformation:

DAG 2  – Ankomst Kilimanjaro International Airport

Avresa dag 1 med Ethiopian Airlines från Arlanda kl 20. Mellanlandning i Addis Ababa vid 07-tiden dag 2. Ankomst till Kilimanjaro International Airport kl 13. Vår personal hämtar er på flygplatsen och ni åker sedan till Arusha för middag och övernattning på Karama Lodge. Detta är en trevlig lodge och det finns tid för avkoppling i poolen.

Det är möjligt att lägga till en acklimatiseringsdag före vandringen och göra en utflykt till Kinukamori vattenfall. Det kostar 1 250 kr för en extra dag med helpension och utflykt.

Mount Kilimanjaro – Machameleden (Machame Route)

Machameleden anses vara en av de vackraste lederna på Mount Kilimanjaro. Det är boende i tält till skillnad från Maranguleden där övernattningarna är i hyttor.

DAG 3  – Machame Hut (3 000 meter)

Ni åker från Arusha till Machame Park Gate. Denna led kallas också för ”whiskey route” till skillnad från Marangu Route som brukar kallas för ”coca cola route”. Efter registreringen påbörjas en relativt behaglig vandring från Machame Park Gate genom regnskog, åkrar och skog och ni kommer också att få se en hel del unika och vackra växter. Ni äter picknick lunch ungefär halvvägs till campen.

Första campen är på 3 000 meters höjd. När ni kommer fram får ni varm dryck och nötter och/eller popcorn. En rejäl middag servars vid 18-tiden. Dagens vandring tar ca 5-6 timmar och stigningen är 1 200 meter. Räkna med att det kan komma regn och vanligtvis då efter lunch.

DAG 4  – Shira Cave (3 840 meter)

Det är tidig väckning varje morgon, runt 06:30 då ni får varmt te/kaffe eller choklad i tältet. Ni får därefter en balja med varmt vatten så att ni kan tvätta er. Det finns däremot ingen dusch. En portabel toalett tas med som är er privata under vandringen. De allmänna toaletterna är inte så trevliga och det är dessutom bättre att ha toalett nära tälten om man behöver gå på toaletten mitt i natten.

Efter frukost går ni i ganska rask fart till Shira Cave och andra dagens tältcamp som finns på 3 840 meters höjd. Vandringen sker genom ett stenigt landskap men med en fantastisk utsikt. Det är en ganska tuff dag med en brant stigning i stort sett hela dagen. Räkna inte med att se några vilda djur under vandringen. Det kan finnas hyenor och eland på den här höjden men det är ytterst sällan de är synliga för vandraren. Efter att ni vilat en stund på campen så går ni en lite bit för att inte musklerna skall stelna till.

DAG 5  – Barranco Camp (3 950 meter)

Dagens vandring innebär ytterligare höjdacklimatisering. Ni går mot Kibo toppen via Lava Tower på 4 630 meters höjd för att sedan gå ner till Barranco Camp på 3 950 meters höjd.
Dagens vandring tar ca 6 till 7 timmar och stigningen är endast 110 meter men då har ni varit uppe och vänt på en högre höjd.
Vanligtvis är det picknick lunch vid Lava Tower. Barranco Camp är den vackraste campen under vandringen. Vid normalt tempo kommer ni att nå campen vid 14-tiden.

DAG 6  – Barafu Hut (4 600 meter)

Efter frukost går vandringen vidare via glaciärerna Karranga valley, Kersten och Decken. Vid lunchtid når ni Karranga valley. Efter lunchen fortsätter ni cirka tre timmar till Barafu Hut. Dagens vandring tar cirka 6 timmar. Detta är den hittills tuffaste dagen och speciellt den första timmen när ni skall ta er över Barranco Wall. Här kan ni inte använda vandringsstavarna och ni får ta hjälp av händerna vid vissa passager.

Förutom en bergsguide så har vi en assisterande guide och skulle någon av er känna av höjdsjuka så kan våra assisterande guider gå ner med den eller de som känner av höjdsjuka medan övriga kan fortsätta mot toppen.Lägerområdet ligger i ett ganska ogästvänligt område.

 

 

 

DAG 7  – Uhuru Peak (4 600 meter)

TZ-Kilimanjaro-UhuruSista biten mot toppen börjar normalt sett vid midnatt där ett viktigt delmål är Stella Point där ni vilar lite innan ni fortsätter till toppen, Uhuru Peak. Sista biten från Stella Point tar cirka en timme. Efter lite avkoppling på toppen där ni även få se soluppgången påbörjar ni nedstigningen via Mweka Route till Mweka Hut på 3 100 meters höjd. Det är ofta blåsigt och mycket kallt uppe på toppen. Ni går först tillbaka till Barafu Hut där ni får lite förfriskningar innan ni fortsätter till Mweka Hut.

Ni kommer att vara mycket trötta efter dagens långa vandring som tar ca 12-15 timmar och totalt ca 30 kilometers vandring. Det tar ca 6 timmar att nå toppen och därefter 5 till 6 timmar att nå Mweka Hut.

På Machame Route går man inte tillbaka på samma led som vandringen upp till toppen.

DAG 8  – till Arusha och Karama Lodge

Ni går den sista etappen till parkentrén där ni får era certifikat. Ni hämtas vid parkentrén och åker sedan till Karama Lodge för middag och övernattning.

DAG 9  – hemresa eller safari

Med Ethiopian Airlines flyger ni vid 17-tiden med mellanlandning i Addis Ababa. Ankomst till Arlanda kl 09:00. För de som väljer att fortsätta med safari åker från Karama Lodge till Lake Manyara.

DAG 9 – Lake Manyara National Park

Ni åker i en fyrhjulsdriven, safarianpassad, Toyota Landcruiser med uppfällbart tak. Våra anställda guider är från Tanzania och pratar bra engelska men ingen svenska. Det tar ca 2 timmar från Arusha till Lake Manyara. Vägarna till nationalparkerna har förbättrats avsevärt de senaste åren och det känns inte på något sätt som en transportsträcka. Tvärtom är det fantastiskt att se landskapet förändras när nationalparkerna kommer närmare och många småbyar passeras under färden.

Elefanttätheten i Lake Manyara är normalt sett hög. Parken är också känd för sina trädklättrande lejon (klättrar i träd precis som leoparder).

1-tarangire2babianer i Lake Manyaragiraff i Lake Manyara

Det första man brukar se i Lake Manyara är babianer som det finns gott om precis efter parkentré. I akacieskogen, parkens södra delar, är det möjligt att se t ex bufflar, giraffer, lejon och zebror, och längs sjöstranden i öster pelikaner, skarvar och storkar. Sjön är en sodasjö, där det bland annat är möjligt att se flamingor.

Middag och övernattning på Kudu Lodge som ligger cirka 30 minuter från Lake Manyara och cirka 30 minuter från Ngorongoro Conservation Area som ni kommer att besöka nästa dag.

1-kudu21-kudu11-kudu3

DAG 10 – Ngorongoro Crater

Ngorongoro Conservation Area är ett särskilt naturskyddsområde och inte en nationalpark (som t ex Serengeti). Det innebär bland annat att människor får bo där och hålla boskap, men inte bedriva jordbruk. Detta gör det möjligt för massajerna att utnyttja och leva i området, samtidigt som naturen skyddas.

Kallin-5noshrning-vitjeep-extended

 

 

 

Kraterbottnen är i huvudsak platt och öppen, med några få kullar. Där finns en enda skog, en stor sjö, ett par större kärrområden, några rinnande vattendrag och ett antal mindre utspridda vattensamlingar. Kraterns främsta attraktion bland djuren är förmodligen noshörningarna. Kratern är den bästa platsen i norra Tanzania att se noshörning.

Nere i kratern lever också en dryg handfull stationära lejonflockar. Antalet geparder är tämligen litet, men även om det behövs lite tur för att få se dem ses geparder ganska ofta. Djurlivet i övrigt är relativt brett, med gnuer, zebror, bufflar, elefanter, gaseller, hyenor och schakaler, och en hel del fåglar. Efter dagens djurskådning åker ni tillbaka till Karatu för middag och övernattning på Kudu Lodge.

DAG 11 – Monduli Maasai Village/hemresa

TZ-Monduli2TZ-Monduli1TZ-Monduli3

Efter frukost åker ni mot flygplatsen men besöker Monduli Maasai Village. En av våra anställda i Arusha är massaj och detta är den byn han är född och uppvuxen i. Han kommer att guida er i byn. Ni äter grillad get i massajbyn innan ni åker till Kilimanjaro International Airport för avresa med Ethiopian Airlines vid 17-tiden. Mellanlandning i Addis Ababa med ankomst till Stockholm kl 9.

Vad ingår i priset?

 • Flyg till/från Tanzania inklusive flygskatt
 • 2 övernattningar på Karama Lodge i Arusha med helpension (före och efter vandringen)
 • 6 dagars bergsvandring med helpension på Machameleden
 • alla transporter till/från flygplatser i Tanzania samt till och från berget
 • 2 dagars safari med helpension (2 övernattningar på Kudu Lodge) – för de som väljer tillägget med safari
 • Besök i Monduli Maasai Village med lunch – för de som väljer tillägget med safari
 • inga valutatillägg

Vad ingår inte i priset?

 • visum (50 USD)
 • dricks vandring (ca 150-200 USD per person för vandringen)
 • dricks safari (a 20 USD per person)
 • dryck till maten på lodgerna
 • reseförsäkring
 • avbeställningsskydd
Menu