image_pdfimage_print

Marocko

Den marockanska staten är av gammalt datum, även om kungaätter och gränser har varierat kraftigt genom åren. En muslimsk kungamakt uppstod i Marocko redan för drygt tusen år sedan, och axlade manteln som “amir al-muminin”, eller de troendes befälhavare, en titel som annars främst använts av Profeten Muhammad och de muslimska kaliferna. Landet införlivades aldrig med det Osmanska imperiet, men koloniserades däremot i början av 1900-talet gradvis av de europeiska kolonialmakterna Frankrike och Spanien. Landet förde en lång kamp för att bli självständigt från Frankrike och blev det 1956, varvid även Spanien gradvis släppte sina områden. Den internationella staden Tanger återlämnades till Marocko samma år.
Sedan dess har landet styrts av tre kungar, Muhammed V (till 1961), Hassan II (1961-1999) och Muhammed VI (från 1999). Den kung som främst format landet är Hassan II, som styrde i nästan fyra decennier efter självständigheten. Utrikespolitiskt upprätthöll han goda relationer med Frankrike och USA men kom i konflikt med Algeriet och Mauretanien, vars territorium han (liksom Västsahara) ansåg ingick i Stormarocko.

8 dagar i Agadir 9 600 kr (barn 4 900 kr)

Direktflyg med Norwegian Air från Stockholm, Köpenhamn eller Oslo. Avresa och hemresa varje lördag. Sju övernattningar i rum med terrass och pool view med halvpension på Atlantic Palace. I Agadir finns långa härliga sandstränder. På Atlantic Palace finns många faciliteter, olika restauranger, en stor swimmingpool, SPA-anläggning m.m. Kod MA3

Marocko: 8 dagar Marrakech och Agadir fr 13 600 kr

 

Direktflyg med Norwegian Air från Stockholm, Köpenhamn eller Oslo. Avresa och hemresa lördagar och onsdagar. Tre övernattningar i Marrakech i svit på Riad Oasis. Buss till Agadir (dag 4). Fyra övernattningar i junior suite på Atlantic Palace i Agadir.

Menu